You are here: Home Green Building Project Spotlights The Barn Gallery Sustainable Design

The Barn Gallery Sustainable Design

A waterfront guest house, showcasing sustainable design; designed to inspire and educate others to follow a sustainable design path. The Barn Gallery is a place for us to promote our ideas, network with like-minded professionals, and to showcase and enjoy local artists. During the summer season it's a vacation rental where you can experience your passion for sustainable design; live and learn, before you build your own home.
The Barn Gallery Sustainable Design

INCLINEDESIGN

A waterfront guest house, showcasing sustainable design; designed to inspire and educate others to follow a sustainable design path. The Barn Gallery is a place for us to promote our ideas, network with like-minded professionals, and to showcase and enjoy local artists. During the summer season it's a vacation rental where you can experience your passion for sustainable design; live and learn, before you build your own home.

Limited budgets, and limited resources of an island location, coupled with strict design criteria, drove the design process and product choices. These criteria included “deconstruction” of the ’70’s era 2-story house while retaining the original foot print; SIPs construction, automated LED lighting control with a centralized driver panel, on-line energy monitoring, HRV & heat pump technologies, rainwater catchment, and using reclaimed wood and metal elements. The result is a tight, energy efficient house combining the very best of old and new.

Collection and filtration of rain water, and a focus on natural landscaping are integral parts of the Barn Gallery sustainable design philosophy. The rain garden  functions as a natural filtration system for stormwater runoff headed to the channel below, and is one of the most talked-about features.

The siding planks are from the floor joists of the original house; cut from trees on the property in 1970. They were carefully removed from the original house in 2014 and transported down the road to a neighbor’s saw mill, where they were resawn for use as the siding.

The structural insulated panels (SIPs) for the walls and roof were prefabed at Premier SIPs,  a local Washington factory, delivered to the site and erected in less than five days. The house was weatherproof, including doors and windows in a week.

The Barn Gallery mechanical room showcases some innovative technologies, and we use it for teaching and helping others to make informed decisions. The water heater for the Sanden heat pump heats the water for the radiant floors and domestic hot water, for pennies a day, exchanging outside air for hot water.

Research and thorough planning are key to finding out what you don’t know, as well as finding out about new technologies and products, and how to integrate them into a sustainable design/build successfully.

We feel that how a building feels and works for our clients is a better measure of success than a ‘rating system’. Though when best practices are used and technology is a means rather than the end, it can coincide.

Our goal is to facilitate a continuing discussion for a better understanding of smart, efficient, houses that feel good for the occupants.

DESIGN CRITERIA: The architecture had to be sensitive to the rural landscape, but with a decidedly modern interpretation, and incorporate new technologies for a sustainable design/build.

EXPERIENCE CRITERIA: To function as a “showroom” where people can experience what residential sustainable design does, is, and feels like in daily use.

Architectural Design: INCLINEDESIGN, James Ferris

Engineering: Maple Brook Engineering, Brandon Helms.

Client: Original Evergreen Experience (OEX) LLC.


The Barn Gallery Sustainable Design
The Barn Gallery: A 1600sf waterfront guest house, to be used for summer season rental, exhibiting local artists, and to be a learning space focused on sustainable design. Completed 2017 ©Steve Horn
The Barn Gallery Sustainable Design
Left: Mechanical room ~ Sanden hot water storage tank (80 gals) Right: Easy access Corten steel bench to right of front door containing the Sanden heat pump.The City of Vancouver BC asked to use the bench design for a recent proposal focused on installing Sanden systems in many of their city buildings.©CASUDI ©Steve Horn
Document Actions
  • Print this Print this