You are here: Home Seattle NW Green Home Tour 2013 Tour 2013 Tour Sites E05 Bellflower Renovation / 425 Magazine’s Idea House

E05 Bellflower Renovation / 425 Magazine’s Idea House

This remarkable Northwest post and beam home was owner-built in 1961 with classic mid-century influence. Our primary challenge as the second owner-builder was how to renovate and upgrade materials and systems while retaining the integrity of the architecture, unique features and landscape.
E05 Bellflower Renovation / 425 Magazine’s Idea House

Location

Bothell, WA 98012

Bristol Design & Construction

This remarkable Northwest post and beam home was owner-built in 1961 with classic mid-century influence. Our primary challenge as the second owner-builder was how to renovate and upgrade materials and systems while retaining the integrity of the architecture, unique features and landscape.

 

Front Entry Exterior

Inside, everything was removed to framing to allow installation of a Noritz on-demand hot water heater, Unico high-pressure forced air HVAC with heat pump, distributed audio, alarm and Lutron smart lighting system. Walls were moved to resolve poor circulation and removed to create an open plan.  Outside, the irreplaceable hand-split cedar siding was retained and salvaged splintered basalt, matching the existing, was located to complete the wainscot and substantiate the architectural elements.

Backyard
The backyard was cleared of blackberries, revealing a natural hill, where a firepit now sits and a waterfall begins.
A Koi pond and in-ground spa (with a cave and hot waterfall) nestle into its base alongside an Ipe wood deck overlooking the forest below.  Existing trees and old growth bushes were all protected or relocated and native plants were added to the lush landscape.  Permeable stone and wood patios create multiple outdoor living spaces.

With the infrastructure ready for the next half century, we faced the challenge of detailing the home to seamlessly blend the rustic, Pacific Northwest qualities with a stronger mid-century modern influence.  Each design element, material and fixture was selected to integrate holistically.  We continuously asked ourselves these questions:

  • Is this Northwest?
  • Is this mid-century?
  • Is this timeless?
  • Is it responsible?
  • Does it function impeccably for our needs and lifestyle?

Yes to all told us we were making great choices, which has led to national recognition, publications and numerous design awards.

100% FSC woods, primarily Quarter-sawn Afromosia and Figured Anigre cabinetry and millwork were used Diningthroughout.  All fabricated locally in our own wood shop with non-gassing plywood.  The Entry column supports a vent-hood that cantilevers above the cook-top and boat shaped island.  A similar column divides the master suite and spins allowing the television to be viewed from the bedroom or bathroom.  Entire walls in the bathrooms and kitchen were tiled with natural stone or handmade tiles- emphasizing the beauty of the materials.

Many custom elements were integrated throughout to maintain cohesion;

The scullery sink, with sliding cutting boards, drying racks and commercial faucet functions beyond expectation- the live edge Dining Room table connects strongly with the heavily wooded exterior- the woven wood living room chaise solved a difficult floor level transition- and the winding stair, supported by a central spine, leads beautifully to the glass walled wine cellar below.

Sustainable Products/Principles:

  • Most people would have considered this home a tear down, rezoned the 3 acres and built 12 spec homes.  By restoring and remodeling the home we kept it out of our landfills and protected the 3 acre heavily forested landscape.  We are actively working against over-developing in this neighborhood to protect the wetlands surrounding it.
  • We use non-gassing Plyron made especially for all of our cabinetry instead of particle board.
  • The irrigation system is connected to a Weather Station and modifies automatically based on precipitation.  Only native plants were selected for the landscape, which over time will establish themselves and require less water.
  • The Taylor Metal Roof is backed with recycled Styrofoam adding insulation and support.
  • The splintered basalt was salvaged from an exterior sculpting company who consider it waste.

Thank you to our vendors:

 

Document Actions
  • Print this Print this