You are here: Home Seattle NW Green Home Tour 2013 Tour 2013 Tour Sites N13 Remarkable Laurelhurst Remodel

N13 Remarkable Laurelhurst Remodel

This modest mid-century house had two very important things going for it: its convenient Laurelhurst location and the owner’s 10-year connection to the community. However this beloved home, built in 1947, had many outdated limitations requiring the family to consider a major remodel. This growing family had ambitious project objectives. They wanted to add living space but maintain the home’s original footprint, improve functionality, capture more daylight, connect the indoors and outdoors, enhance the home’s comfort and overall air quality, and reflect the homeowners’ love of Japanese aesthetics and traditions.
N13 Remarkable Laurelhurst Remodel

Location

Seattle, WA 98105

Model Remodel & CAST Architecture

This modest mid-century house had two very important things going for it: its convenient Laurelhurst location and the owner’s 10-year connection to the community. However this beloved home, built in 1947, had many outdated limitations requiring the family to consider a major remodel. This growing family had ambitious project objectives. They wanted to add living space but maintain the home’s original footprint, improve functionality, capture more daylight, connect the indoors and outdoors, enhance the home’s comfort and overall air quality, and reflect the homeowners’ love of Japanese aesthetics and traditions.

With the client’s goals articulated and after two years of careful planning, CAST Architecture’s design was readyOpen floor plan to be implemented.

The talented craftsmen at Model Remodel were selected to do the work. The project took a busy nine months, with demolition beginning in June 2011 and occupancy in the following March.

Like many remodeling projects, the scope increased dramatically to accommodate a variety of family needs and wants. Weekly meetings with the architect, homeowner and builder helped keep the project running smoothly. “From the beginning, we were one team,” commented MRM’s project supervisor, Matt Everett.

Now the homeowners are enjoying a second story addition and a first floor complete renovation with new kitchen, dining, living areas – a stunning and functional whole-house transformation. In the backyard, new expansive covered deck provides additional space for enjoying indoor / outdoor living.

Lastly, the design / build team, committed to green practices and strategies, and helped the project achieve Built Green 4-Star certification. Come see this elegant, family-friendly home for yourself.

 

Here are just some of the project’s highlights:Entry Way

  • Lot size: 8951 SF
  • Footprint: 2,547 SF, added 891 SF with second floor addition plus an incremental 40 SF
  • Layout: Improved-flow kitchen and open grand gathering spaces
  • Lighting: Used all efficient bulbs and added natural day lighting through skylights, windows and open design
  • Windows: Installed new super energy efficient windows
  • Millwork: Designed by CAST and constructed by MRM, the railings and banisters were built using fir and cedar; railings and beams match both inside and out, creating a cohesive and elegant design
  • Cabinets: Installed semi-custom, low-VOC cabinets by Canyon Creek for the kitchen and bathrooms
  • Outdoor living space: Added a gorgeous deck for almost year round outdoor living
  • Insulation: Raised insulation standards 15% above code regulations
  • Waste management plan: Achieved 95% recycling on job
  • Green features: Used low-VOC paints and finishes, created healthier air quality with six fresh-air returns, used durable and low maintenance materials. New powder room has a toilet with a built-in hand wash sink.
  • Certification: Targeted and achieved Built Green 4-Star certification

This professional couple and their three young children are thrilled to be able to stay in the neighborhood the Dad grew up in. They love the new home and lifestyle that the renovation provided them. At a recent punch-list meeting, the homeowner commented that she feels a real difference in the home’s air quality and loves knowing that she is raising her family in a new healthier home.

N13 Remarkable Laurelhurst Remodel
Light filled dining area easily connects to kitchen and outdoor deck
N13 Remarkable Laurelhurst Remodel
Japanese style master bath with soaking tub
Document Actions
  • Print this Print this