You are here: Home Seattle NW Green Home Tour 2013 Tour 2013 Tour Sites N04 Backyard Artist’s Studio

N04 Backyard Artist’s Studio

The backyard artist’s studio developed from the homeowner’s desire to create a dedicated space to be able to work from home. For this growing family, the tiny 880 sf primary residence was bursting at the seams with no extra space for a home office. The goal for the studio was to have a work space close to home, but separated from the house to ensure a quiet work environment away from their rambunctious toddler. The property had an existing dilapidated detached garage on the site which was unused.
N04 Backyard Artist’s Studio

Location

Seattle, WA 98133

H2D Architecture + Design

The backyard artist’s studio developed from the homeowner’s desire to create a dedicated space to be able to work from home. For this growing family, the tiny 880 sf primary residence was bursting at the seams with no extra space for a home office. The goal for the studio was to have a work space close to home, but separated from the house to ensure a quiet work environment away from their rambunctious toddler. The property had an existing dilapidated detached garage on the site which was unused.

The overall approach to the design and construction of the Backyard studio was to build a low-cost, energy efficient structure with minimal impact on the site. As part of the holistic design and construction process, careful attention was placed on developing the backyard studio into an environmentally sensitive project.

Green features include:

Deconstruction, Salvage, and Reuse

  • H2D07The existing garage was deconstructed and recycled. 90% recycling rate was achieved. Some of the lumber was reused in the new studio.
  • The existing foundation and slab was salvaged and reused for the new studio.  A small addition, where the plumbing is located, was added to eliminate the need for saw cutting into the existing slab to install plumbing.
  • Salvaged materials were also procured for the studio, including the almost new interior doors found at a neighborhood garage sale!

Energy Efficiency

  • H2D08Ecobatt insulation was installed in the ceiling and blown-in-batts were installed in the walls, along with air sealing.
  • The orientation of the studio and location of windows takes advantage of indirect north light to provide a naturally daylit space.  After construction, the homeowner found that they rarely need to use the electric lights during the day.
  • Two skylights were located over the main studio room for additional daylight.
  • Energy efficient lighting with cfl bulbs

H2D02Building Envelope Protection

  • An open rainscreen siding assembly is used on the exterior with fiber cement board and cedar siding.

Sustainable Features Inside and Out

  • Low flow plumbing fixtures were installed.
  • Zero VOC interior paints and stains were used.
  • Tile, with recycled content, is installed on the floor for low maintenance and easy clean up.
  • A gravel pathway was installed instead of a concrete walk to limit impervious surfaces on the site.  In addition, drought tolerant plantings were installed along the walkway.
  • The studio is designed for possible future conversion into a backyard cottage.
  • A large vegetable and herb garden is situated to the rear of the studio.
  • The studio was certified Built Green.

 

N04 Backyard Artist’s Studio
Exterior view showing building envelope weather protection strategies, including use of eaves and rainscreen siding
N04 Backyard Artist’s Studio
Bright sitting room filled with natural light reduces the need to use electric lighting during the day
Document Actions
  • Print this Print this